HBC komt met een nieuw team

In 2026 speelt het nieuw te formeren team, de O-23 van HBC, in de hoogste divisie en levert het jaarlijks twee spelers af aan de senioren-selecties

De lat ligt de komende vijf jaren hoog bij de club uit Heemstede. Om de doorstroming van jeugdspelers naar de selectie verder te verbeteren is volgens de technische leiding voor hun jong volwassen voetballers deze extra tussenstap noodzakelijk. Voor de spelers die een wat langere tijd nodig hebben om door te stromen is er altijd nog het vangnet van het derde elftal aanwezig.

De O-23 competitie is in 2020 door de KNVB ingevoerd om talenten zich sneller en beter te laten ontwikkelen, waardoor het makkelijker moet zijn de stap naar een eerste elftal te maken.

De jeugdopleiding van HBC is van oudsher goed. Er is een duidelijke visie waarin er voor zowel recreatie als prestatie genoeg ruimte is. Om aansluiting te blijven houden met de ontwikkelingen en doelstellingen van de huidige selectie 1 (binnen één seizoen naar de 1e klasse KNVB) en 2 (handhaven in de reserve hoofdklasse) moet het stuk niemandslandtussen de jonkies en de mannen een impuls krijgen.

HBC gaat dit opleidingsteam serieus in de marktzetten. Men hoopt op een inschrijving in Divisie 3. Als trainer-coaches zijn Bart Soomer en Otto Berendregt aangesteld. Dit ervaren duo zal, met ondersteuning, leiding gaan geven aan dit elftal om te trachten de theorie naar de praktijk te vertalen. Kortom, er moet gepresteerd worden.

Bart Soomer
Otto Berendregt


De O-23 van HBC wordt het derde selectieteam van de senioren. Het team zit feitelijk aangeplakt tegen de selectie van het tweede van HBC en zal er veel mee samenwerken. Een groot voordeel van deze keuze is dat spelers van de O-23, die op zaterdagmiddag gaan spelen, op zondag vrij inzetbaar zijn bij bijvoorbeeld dit tweede team. Andersom geldt dit overigens dat ook! Een win-win situatie voor alle betrokkenen.

Het formeren van dit team zal zoveel mogelijk uit de eigen opleiding gaan geschieden. Maar waar nodig zal HBC ook aanvulling zoeken door middel van het middel van de zogenaamde soft-scouting. Dat wil zeggen dat er vanuit het eigen netwerk, lees de verborgen talenten in de eigen jeugd, eerder vertrokken of gestopte spelers, jeugdspelers, vrienden van vrienden, etc. naar talenten zal worden gezocht.

De stap met de O-23 is de volgende in de rij om de Heemstede Berkenrode Combinatie verder te ontwikkelen en een stabiele plek in de top van het amateurvoetbal te bezorgen.

Tekst: Danny Prinsen
Foto’s: HBC