Zaterdag 4e klasse C

Haarlem-Kennemerland loopt na rust SVIJ onder de voet

Voor het eerst in de bijna vier jaar dat René van Marsbergen trainer is van Haarlem-Kennemerland had hij deze zaterdag de luxe van een goedgevulde reservebank, met spelers die net zo goed in de basis hadden kunnen starten. Om die reden besloot Van Marsbergen zijn middenveld aan te passen om het tegenstander SVIJ moeilijk te maken. En dus liet hij de iets te offensief ingestelde Rudy Nicola niet in de basis starten.

Een fout die de HK-coach waarschijnlijk niet nog eens maakt, want voor rust leek het bij de Haarlemmers nergens naar en stond SVIJ dikverdiend met 0-1 voor. In de tweede helft herstelde Haarlem-Kennemerland zich, met nu wel de beweeglijke Nicola in de gelederen, waardoor de punten toch nog in eigen huis bleven.

SVIJ voetbalde voor de rust veel makkelijker dan de thuisploeg. De IJmuidenaren heersten op het middenveld. De fysiek sterke Raphael Fräser was een plaag voor de Haarlem-Kennemerland-verdedigers en spitsen Alex Barzilay en Rick Wolfs waren gevaarlijk. Laatstgenoemde maakte dan ook de 0-1. Fräser profiteerde van gepruts in de Haarlemse verdediging en gaf de bal feilloos richting Wolfs, die met een geplaatst schot in de linkerbenedenhoek doelman Mitchell van Leeuwen kansloos liet. Een paar minuten eerder had Fräser op bijna identieke wijze Patrick Bruinink vrijgespeeld. Die schoot net over.

Daar stelden de Roodbroeken bitter weinig tegenover. Alleen Vernon Weber wist de bal richting het doel van Joey de Jong te koppen. Verder leed Haarlem-Kennemerland voornamelijk balverlies.

In de tweede helft was het andere koek. Bij de Haarlemmers waren de aanvallend ingestelde Rudy Nicola en verdediger Koen Prins in de ploeg gekomen en dat leverde bijna meteen resultaat op. De Haarlemmers speelden meteen aanvallender en SVIJ kwam er niet meer aan te pas. Eerst kon een vrije trap van Nicola maar ternauwernood door De Jong onschadelijk worden gemaakt. Na acht minuten in de tweede helft was het wel raak. Een snoeiharde voorzet van Bob Osenga werd minstens zo hard binnen geramd door Vernon Weber: 1-1. Een kwartiertje later herhaalde Osenga dat trucje. Dit keer stond Jeroen Roos op de juiste plek om af te ronden.

Bij SVIJ namen de krachten af en daarmee verdween ook het vernuft in het spel. Al dient gezegd dat invaller Sven Engels bijna op artistieke wijze de 2-2 binnentikte na een strakke assist van mede-invaller Wago Matitaishvili. En na de tweede gele kaart voor Melvin Huizinga was het helemaal gedaan voor de gasten. Die nog van geluk mochten spreken dat Haarlemse spitsen de mooiste kansen op 3-1 om zeep hielpen.

Zo hield Haarlem-Kennemerland de hoop op de tweede periodetitel nog levend en vergrootte de ploeg het gat met SVIJ naar vijf punten. “Toen die 1-1 viel, was bij ons ineens het geloof weg,” zei SVIJ-coach Peter Barzilay. “En het had nog veel erger kunnen aflopen.” Zijn collega, René van Marsbergen, was dolgelukkig dat zijn wissels in de rust het beoogde effect sorteerden. Maar misschien kan hij volgende week tegen Atletico Amsterdam beter meteen beginnen met Nicola in de basis.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag vierde klasse C vind je op onze competitiepagina.

Tekst: Marcel Akerboom