Groundhog Day bij verliezend Schoten

Schoten kampte tegen IVV met een repeterende breuk. Veel kansen creëren, niet afmaken en vooral makkelijk tegentreffers weggeven. Promovendus IVV kwam, zag en overwon in Haarlem, 0-4.

Zelfde patroon

Het was Grondhog Day bij Schoten. Dit is een film van uit 1993. De film gaat over Phil Connors – Bill Murray – die een chagrijnige weerman speelt, die met veel tegenzin in een klein plaatsje een reportage moet maken over een bosmarmot. Alles om hem heen is precies hetzelfde als de dag ervoor. De wekker rinkelt op hetzelfde moment, dezelfde auto’s rijden op hetzelfde moment voorbij, mensen beginnen identieke gesprekken met hem op straat.

Gevangen

De film is een leerproces voor Bill. Het is Nietzsches “eeuwige wederkeer”, het idee dat het leven zich altijd blijft herhalen, totdat je je bewust wordt van je gedrag. Phil is zich lange tijd onbewust van wat hem overkomt. Net als de spelers van Schoten lijkt hij gevangen te zitten in een patroon waar niet uit te komen valt.

Hoop

Maar er is hoop. Phil wordt zich op het einde film bewust van zijn gedrag, kan dat veranderen en stopt Nietzsches “eeuwige wederkeer”, het idee dat het leven zich altijd blijft herhalen.

Ook voor de spelers van Schoten is er nog hoop, maar dan dienen zij wel snel bewust te worden van hun spel. Tegen IVV startte Gidon Reinders Folmer weer in een 4-3-3-systeem. ,,Ik heb het er met de spelers over gehad en hier voelen zij zich lekker bij. Na de eerste drie duels waarin we 4-4-2- speelden was dit alweer de tweede maal met drie spitsen.’’ Voorin had dit trio veel ruimte om van positie te wisselen. En dat deden Lennaert Stuurt, Sjoerd Auwerda en Alpay KIlic dan ook.

overstappen-zpp-boekhouder-300x127

Mogelijkheden

Na een half uur spelen kreeg de thuisploeg twee mogelijkheden om de score te openen. Uitblinker Robin de Ridder zette door op rechts en leverde een afdraaiende voorzet af waar je als spits alleen maar van kan dromen. De bal was lang onderweg en zou op het zesmetergebied het hoofd van Lennaert Stuur raken. Daar was vriend en vijand het al over eens. Vorig seizoen scoorde de spits aan de lopende band en wekte voor het tweede seizoen op rij de interesse van Velsen.

Veel van het succes van de Haarlemmers hangt ook af van de goals van de spits. De topscorer van vorig seizoen hing al in de lucht, maar vergat te knikken, de bal schampte zijn hoofd en verkeken was het uitzicht op de 1-0. Zijn trainer zegt hierover. ,,Lennaert is dit seizoen niet helemaal fit aan de competitie begonnen. Hij wordt wel met de week fitter. Normaal gesproken is dit een goal en ga je met 1-0 rusten en counter je het na rust uit.’’

Tegentreffer

Een minuut later kreeg Sjoerd Auwerda ook een kopkans, weliswaar vanaf de zijkant van het doel, maar ook hij trof geen doel. Vlak voor rust was het de tegenpartij die doeltreffend was. Ook toeschouwer Rinus Israël, die naar zijn kleinzoon Davey de Haze kwam kijken, zag dat de hele rechterkant open lag en de IVV-spits wel doeltreffend uithaalde 0-1.

Weglokken

Het was trainer Gidon Reinders Folmer al meerdere malen een doorn in het oog dat centrale verdediger Ralph van der Burgh zich liet weglokken uit het centrum, waardoor er ruimte ontstond voor de gasten. ,,Bij de goal had Ralph eerder een overtreding moeten begaan.‘’

Details

De trainer noemt het slechts details waar aan gewerkt moet worden. ,,Het grote geheel staat goed.’’ Toch schreeuwde Reinders Folmer de longen uit zijn lijf om zijn spelers tactisch slimmer te laten spelen. ,,De hele opbouw van IVV ging over rechts. Ik wilde dat we de linksback vrij lieten, rechts afdekten en IVV dwongen om de lange bal te spelen. Dan moeten zij het spel spelen waar wij goed in zijn. Ook daarin kunnen we nog een stap maken.’’

Statistieken

Na de hervatting kwam Schoten enthousiast uit de kleedkamer, drong aan en bracht een kwartier voor tijd met Wesley Lamars zelfs een vierde spits om de gelijkmaker te forceren. ,,Een paar minuten later was het al 0-2. De rest is voor de statistieken,’’ vond de trainer.

Festiviteiten

De komende weken staan er tal van leuke activiteiten op de kalender voor leden van Schoten. Zaterdag gaat er een bus naar Bayer Leverkusen tegen Werder Bremen en vrijdag 1 november is er Oktoberfest in de kantine. Het is te hopen dat de spelers zich bewust worden van de repeterende breuk en dat de club dan meer dan drie punten heeft. Al heeft Schoten het geluk dat er nog drie teams zijn voor wie het ook elke week Groundhog Day is. Zij hebben nog minder punten.

De uitslagen en de stand van de zondag 2e klasse A vind je op onze competitiepagina.

Tekst: Peter Brink
Foto: Archief Voetbal in Haarlem