Zaterdag 2e klasse A

Eerste nederlaag voor EDO

Tja, dan ben je na acht wedstrijden nog zonder puntenverlies. Dan lijkt voor ware optimisten een kampioenschap bij wijze van spreken al voor het grijpen te liggen. Met de nadruk op lijkt, want de realiteit pakt vaak anders uit. Je weet als ongeslagen koploper ook, dat iedere tegenstander extra gemotiveerd is om jou onderuit te halen. Het overkwam EDO afgelopen zaterdag.

ASV Arsenal, dat in de middenmoot van de tweede klasse A vertoeft en in de eerste acht wedstrijden al zevenentwintig doelpunten tegen incasseerde, kwam, zag en overwon. Met 2-3, en dat was niet eens onverdiend. EDO is na de eerste nederlaag van dit seizoen weliswaar nog lijstaanvoerder, maar naaste achtervolger BOL staat nu op één punt.

Regisseur
Arsenal kwam furieus uit de startblokken. Bij balbezit van EDO, dat Bryan Simons, Erwin van der Lugt en Dion Esajas node miste, besprongen de Amsterdammers hun tegenstanders gelijk hongerige hyena’s. Fel werd de man aan de bal opgejaagd en daar had EDO zichtbaar moeite mee. Maar na tien minuten wild Amsterdams geraas kreeg de ploeg van trainer Sven Roomeijer de controle meer in handen en ontstond ruimte voor het favoriete spelletje: slim positie kiezen, de vrije man vinden en met zuivere combinaties de weg naar het doel van de tegenstander zoeken. Met Bob Kemper als regisseur achter de frontlinie en achterin een stevig slot op de deur met Ronald Breinburg, Jerry de Groot, Joes Blakborn en Gregory Bijnaar als sleutelbewaarders.

Strobreed
De wedstrijd was in de twintigste minuut feitelijk in evenwicht, toen plots vanuit het niets de openingstreffer viel. Een Amsterdamse vrije trap vanaf de linker zijlijn werd over de grond richting strafschopgebied van EDO getrapt. Niemand zette een voet tegen het leer en dat verraste doelman Alex Bindenga volledig: 0-1. De gasten verdubbelden de voorsprong op slag van rust, toen de rechtsachter van Arsenal geen strobreed in de weg werd gelegd en Alex Bindenga in twee keer verschalkte. Tot dat moment hadden Christian Opschoor, Jeroen Ketting en Richal Leitoe wel nagelaten om in kansrijke posities de thuisploeg naast Arsenal te schieten.

Alles uit de kast
Na rust stelde EDO binnen een kwartier orde op zaken. Jeroen Ketting had één keer spitsen-mazzel met een rollertje en was even later vanaf twaalf meter, na een fraaie combinatie over diverse schijven, resoluut in de afronding. Zijn twee treffers brachten de 2-2 op het scorebord en Arsenal leek rijp voor de sloop. Maar EDO verzuimde de knock out uit te delen en bood de bezoekers de gelegenheid weer in de wedstrijd te komen en zelfs het initiatief te heroveren. Wat de gasten ook motiveerde om in de slotfase nog eens alles uit de kast te halen, met de verdiende winnende treffer als gevolg.

Ziek van
Vijf minuten voor het eindsignaal namelijk van de onthutsend zwak fluitende scheidsrechter Mol, viel de bal pardoes uit de kluts voor de derde keer achter Alex Bindenga. EDO ontbeerde vervolgens de kracht en creativiteit om opnieuw langszij te komen. ,,Reken maar dat de mannen hier ziek van zijn”, wist Sven Roomeijer na afloop. ,,Maar ja, we wisten ook dat dit een keer kon gebeuren. Ach, er valt met deze eerste nederlaag te leven. Alleen de manier waarop we speelden staat mij tegen. We waren te vaak te slap in de duels. Komende week praten we daar nog een keer over. Vervolgens gaan we zaterdag tegen AMVJ gewoon weer voor de winst.”

Alle uitslagen, de stand en het speelprogramma van de zaterdag tweede klasse A vind je op onze competitiepagina.