Edwin Eefting: “Het gaat nog moeilijk worden zo.”

Was het de teleurstelling die na afloop om de hoek kwam kijken, of is Spaarnwoude-trainer Edwin Eefting gewoon realistisch? Zijn ploeg verloor vlak daarvoor met 1-3 van Alliance ’22, terwijl concurrent VVH Velserbroek een punt pakte tegen het hoog geklasseerde Sporting Martinus. Spaarnwoude is nu de enige drager van de rode lantaarn.

In de derby die zich afspeelde in Spaarndam was Alliance ’22 het gehele duel de bovenliggende partij. De vroege voorsprong door een treffer van Jake Willems was dan ook terecht. Hij onderschepte een verkeerde terugspeelbal en rondde beheerst af. Spaarnwoude kon weinig, maar Alliance ’22-doelman Ben Kauling voorkwam de gelijkmaker door de bal klemvast te pakken toen Don Rutte alleen op hem af kwam stormen. Overigens was het aan de veel te aanwezige arbiter Wigchers te danken dat Rutte toen nog het veld stond. Jeroen van den Hoek was na afloop blij dat zijn knie nog aan zijn lichaam vast zat. Alle noppen van Rutte stonden in de knie gedrukt van de verdediger van Alliance ’22.

Kort voor de rust liet Mark Visser zien hoe het op dit moment voelt om voor Spaarnwoude te voetballen. De stand-in spits kon niet met zijn hoofd bij een voorzet en smashte de bal á la Ron Zwerver in zijn beste tijd naar de grond. De onmacht en frustratie droop van de actie af, waarvoor Visser de gele kaart kreeg.

In de tweede helft werd de wedstrijd leuker om te zien. Spaarnwoude beet meer van zich af, maar de 0-2 lag snel in de touwen. Toen Tobias Faber een kans namens de thuisploeg miste, stond Kamil Golanski aan de andere kant op de juiste plek. De spits ontsnapte aan buitenspel. Daar werd wel voor gevlagd, maar niet voor gefloten. Scheidsrechter Wigchers floot zijn eigen duel en dat leverde Alliance ’22 de tweede treffer van de middag op.

De wedstrijd was gespeeld. Spaarnwoude knokte wel, maar was niet bij machte om de Haarlemmers pijn te doen. Casema de Wit zorgde van dichtbij voor de 0-3, waarna Tobias Faber op schitterende wijze nog iets terugdeed. Van 20 meter krulde hij 1-3 strak in de kruising achter Ben Kauling. “Jammer van die tegentreffer, maar we winnen vandaag voor het eerst met Kauling op doel,” grapte Gidon Reinders Folmer na afloop. De trainer van Alliance ’22 begon het seizoen met vier keepers, maar drie zijn lange tijd afwezig door blessures. Kauling is de komende weken zeker van zijn plek onder de lat en keepte tegen Spaarnwoude een sterk duel.

Edwin Eefting zag het na het duel somber in. “We missen te veel spelers en net als vandaag zit het ook gewoon niet mee.” Spaarnwoude kent een lange lijst afwezigen en blessures. Tegen Alliance ’22 konden daar de namen van aanvoerder Ricardo de Herder en Mark Visser aan toegevoegd worden. De Herder brak zijn sleutelbeen en zal lange tijd niet inzetbaar zijn. Visser greep een kwartier voor tijd naar zijn hamstring.

“Het gaat nog moeilijk worden zo,” zei Eefting doelend op de situatie waarin zijn ploeg verkeerd. Doordat VVH Velserbroek een punt pakte tegen Sporting Martinus staat Spaarnwoude nu alleen onderaan. Op het programma staan duels tegen Ouderkerk, Bloemendaal en twee keer ZSGOWMS. De zaak is helder voor de Spaarndammers. Wil de ploeg niet rechtstreeks degraderen, dan zullen er punten gepakt moeten worden.

Alle uitslagen, de stand en het speelprogramma van de zondag derde klasse C vind je op onze competitiepagina.

Foto: Voetbal in Haarlem