Zaterdag 2e klasse A

EDO overleeft stormloop Marken nét niet

EDO wil de derde periode in de tweede klasse A winnen om alsnog mee te kunnen doen in de strijd voor promotie. In de thuiswedstrijd tegen Marken moest de eerste stap gezet worden. Trainer Bert Wagemaker puzzelde vooraf met zijn opstelling, want bijvoorbeeld topscorer Jeroen Ketting was afwezig.

Het deerde zijn ploeg in de beginfase niet. Nadat de eerste kans van de wedstrijd een prooi was voor EDO-doelman Glenn Vermolen, begon de thuisploeg met voetballen. Ronald Breinburg kreeg de eerste kans, gevolgd door een poging van Tom Jacob. Zijn schot werd echter eenvoudig gestopt door de doelman van Marken, Yort Willems. De Haarlemmers bepaalden grotendeels het spel, maar juist op dat moment kwam Marken op 0-1. Jeffrey Veerman kon het strafschopgebied binnen lopen en daarna de bal hard en diagonaal tegen de touwen schieten.

Tot overmaat van ramp kwam EDO direct daarna met een man minder te staan. Tom Jacob schopte zijn tegenstander van achteren tegen de benen en mocht gaan douchen. Marken kon de handen warm wrijven, want de 1-0 voorsprong moest zo’n 75 minuten worden vastgehouden tegen 10 man. Opmerkelijk was het dan ook dat EDO zo’n vijf minuten later weer het initiatief greep. Vooral middenvelders Max Aardewerk en Bob Kemper werkten zich een slag in de rondte en bepaalden veel. Dit tot grote ergernis van Marken-trainer Martin Boes die luidkeels zijn elftal stond toe te schreeuwen.

EDO - Marken - Voetbal in Haarlem
EDO verloor thuis van Marken.

Zijn ergernis was niet onterecht. Halverwege de eerste helft kon Dion Esajas door de verdediging van Marken snijden en alleen op de doelman aflopen. Esajas omspeelde Yort Willems en rondde daarna kalm af: 1-1. Marken probeerde na de gelijkmaker weer de bovenliggende partij te worden, maar dat lukte te weinig. Enig opvallend feit in het restant van de eerste helft was de blessure van de doelman van de bezoekers. Met een gehavende hand werd Yort Willems gewisseld.

De tweede helft zagen de circa 100 toeschouwers een ander spelbeeld. Marken gooide meer energie in de duels en er ontstond een ware omsingeling. Kansen volgden elkaar snel op en de 1-2 hing in de lucht. Glenn Vermolen zag diverse schoten over zijn doel vliegen, redde een aantal keer knap en de grootste kans van dichtbij om zeep worden geholpen. Tijs Klaver kreeg het niet voor elkaar om de bal van 2 meter in het doel te krijgen.

EDO leek een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar daar stak arbiter Wateler een stokje voor. Een kleine duw van Bryan Simons werd bestraft, waardoor Marken van 11 meter mocht aanleggen. Kevin Giele benutte de strafschop, waardoor EDO alsnog met lege handen stond. Glenn Vermolen zat nog aan de bal, maar wist hem niet te stoppen. In de slotminuut kreeg Bryan Simons ook nog zijn tweede gele kaart en eindigde EDO een frustrerende middag met negen man.

Alle uitslagen, de stand en het gehele programma van de zaterdag tweede klasse A vind je op onze klassenpagina.