Edo komt van koude kermis thuis

Hij had er het volste vertrouwen in. ‘3-1, schrijf maar vast op’, zei EDO-trainer Sven Roomeyer. Maar de coach van de Haarlemse tweedeklasser bleek vooraf iets te optimistisch. EDO verdiende minstens een punt, maar kwam tegen Jong Holland van een koude kermis thuis. In Haarlem-Noord werd het 2-3.

In de winterstop hadden de Haarlemmers flink vertrouwen getankt. Er was goed getraind en met de komst van Dion Esajas en Ronald Breinburg haalde EDO ook de nodige routine in huis. ‘In de eerste seizoenshelft speelden we vaak best aardig, maar we misten soms voetbalgogme. Met deze twee ervaren ex-profs erbij moet het beter gaan.’ En voetbalgogme kan EDO goed gebruiken, want de ploeg staat onderaan in de tweede klasse.

Tegenstander Jong Holland staat niet veel hoger, maar die ploeg is aan een sterke reeks bezig. Jong Holland heeft zich bekwaamd in stug tegenhouden en gokken op de counter. De Alkmaarders hebben daar, in ieder geval voorin, de spelers voor. Ze lieten EDO dan ook rustig komen en vertrouwden schijnbaar op hun voorwaartsen.

Maar die kwamen voor rust nauwelijks aan voetballen toe. Het was EDO dat domineerde. Op links vonden Jeff Kemper en Romario Aroma elkaar blindelings, Mohammed Darkaoui was voortdurend gevaarlijk als aanvallende middenvelder en ook van Dion Esajas ging steeds dreiging uit. EDO combineerde naar hartenlust en het was dan ook niet verwonderlijk dat de thuisploeg halverwege het eerste bedrijf de leiding nam. Nadat Aroma al drie keer gestuit was op Nick Blauw, de keeper van Jong Holland, kon uitgerekend Ronald Breinburg raak koppen uit een door Aroma verdiende corner.

Dat doelpunt leek de gasten wakker te schudden. Ineens voetbalde Jong Holland meer naar voren en werd de EDO-defensie op de proef gesteld. Daar hadden de Haarlemmers het flink moeilijk mee. Vijf minuten voor rust was het Mark Hondius die de verdiende gelijkmaker tegen de EDO-touwen schoot. EDO was het even helemaal kwijt.

Toen vlak na rust Rick Wijnker pardoes een Jong Holland -vrije trap binnenschoot voor de 1-2 zag het er helemaal somber uit voor de Haarlemmers. Met de moed der wanhoop trok EDO ten aanval, maar Jong Holland liet zien waar het goed in is: stug verdedigen. Er leek geen doorkomen aan voor de ploeg van Roomeyer. Tot een kwartier voor tijd eindelijk een bruikbare bal voor de voeten van Dion Esajas plofte. Met een ferme uithaal schoot hij de bal achter de Jong Holland-keeper. Een dikverdiend punt lag in het verschiet.

Toch ging het nog mis voor EDO, dat eigenlijk moest winnen. Weer maakten de Alkmaarders dankbaar gebruik van de ruimte in de EDO-defensie en weer was het Hondius die, via de binnenkant van de paal, Monne van Egmond kansloos liet. Toen niet veel later scheidsrechter Roelof Luinge – nog steeds een genot om die man een wedstrijd te zien en horen leiden – het laatste fluitsignaal blies, waren de druiven zuur voor EDO. Nog steeds laatste en een concurrent die afstand neemt. Maar als de Haarlemmers met dezelfde instelling als deze zaterdag de rest van het seizoen blijven spelen, moet de ploeg zich kunnen handhaven in de tweede klasse. Want voetballen kunnen ze!

De uitslagen en de stand van de zaterdag 2e klasse A vind je op onze competitiepagina.

Tekst: Marcel Akerboom

Foto: Voetbal in Haarlem / Marcel Akerboom