Dylan van den Boogaard droomt van basisplek bij Velsen

Dylan van den Boogaard maakte zondag tegen Be Quick 1887 zijn eerste negentig minuten voor Velsen-1. Het verhaal over de linksback die tijdens de eerste competitiewedstrijd een liesblessure opliep en moet opboksen tegen de vijf andere goede verdedigers van de hoofdklasser. Maar de waakvlam van de hoop op speelminuten brandt nu Daniël Zuiverloon vijf weken uit de roulatie is en Michel de la Mar ook net terugkomt van een blessure.

Reis

Op maandag, dinsdag en donderdag pakt Dylan van den Boogaard om 18.15 uur zijn voetbaltas en gaat op weg naar Driehuis. Tachtig minuten is de linksback kwijt om vanaf het Olympisch Stadion op de plaats van bestemming aan te komen. ,,Ik neem bus 346 tot Haarlem Station, dan stap ik over op de trein of neem ik bus 385. Ik ben niet anders gewend. Op mijn twaalfde reisde ik al vijfenveertig minuten om bij Zeeburgia te komen.’’

Loopbaan

Dit was de tweede ploeg voor de 21-jarige Amsterdammer die startte bij Buitenveldert en na Zeeburgia uitkwam voor AFC, FC Twente B1, Almere City en de afgelopen drie jaar speelde voor KHFC. ,,Ik wil het optimale uit mijn loopbaan halen en grenzen verleggen. Ik speel bij Velsen omdat ik veel kan leren van Martin Haar. Dit seizoen ben ik beter geworden in het positie kiezen bij balbezit. Dat ik niet te hoog moet gaan staan als Daniël ten aanval trekt en dat ik dan moet aansluiten bij de centrale verdedigers. En als Angelo Beck inzakt kan ik of Daniël wél ten aanval trekken. Het is dus vooral lezen wat er gebeurt in de wedstrijd en daarop anticiperen.’’

overstappen-zpp-boekhouder-300x127

Twente

Het was ook de reden dat hij op jonge leeftijd al koos voor de stap naar FC Twente. ,,Ik was 16 jaar en een BVO benaderde mij. Ik heb het gedaan, ook al omdat Jeroen Heubach en Paul Bosvelt mijn trainers waren. Heubach is zelf ook linksback geweest en heeft ook één-op-één veel tijd voor me vrij gemaakt. We speelden een half jaar in de eredivisie en ik woonde bij een gastgezin en moest dat jaar ook nog examen doen.’’

Concurrentie

Hij zegt een andere back te zijn dan zijn collega op rechts Daniël Zuiverloon. Die is bij vlagen op de brommer. ,,Ik zorg altijd eerst voor mijn verdedigende taken, ik kan wel mee opkomen, maar ik kies eerst voor de defensieve taken. Nu Zuiverloon geblesseerd is zal de strijd om de twee backposities worden gestreden tussen Bryan Dijkhuizen, Michiel de la Mar en hemzelf. ,,Ja, aanvallend zitten we minder ruim in de spelers dan verdedigend. Als we met vijf verdedigers zouden spelen, zouden we allemaal meer kans hebben op een basisplek, maar dat is er nog niet van gekomen. Bij HFC hebben we wel een tijd 5-3-2 gespeeld. Ik ben hersteld van mijn blessure. We hebben het rustig opgebouwd, met eerst een halve wedstrijd, toen zestig minuten en uiteindelijk een hele wedstrijd in het tweede. Afwisselend op kunst- en echt gras.’’

Drive

Zondag wacht Velsen de uitwedstrijd tegen de nummer voorlaatst VV Emmen. Denzel Meijer zal nog niet van de partij zijn, Daniel Zuiverloon heeft een scheurtje in zijn hamstring, maar Dylan van den Boogaard zal wel in de bus naar Emmen stappen. ,,Ik zal om 8.00 uur van huis naar Driehuis vertrekken en ’s avonds weer rond 21.00 uur thuis zijn. Ik heb een drive om alles uit mijn kwaliteiten te halen, dus dit heb ik er graag voor over’’, aldus de student Business Studies In Holland.

Tekst: Peter Brink
Foto: Frans van der Horst