DIO komt weer bij na een weekend vol feest

Een receptie, een feestavond en een wedstrijd gespeeld door mensen met een verleden bij de club. Afgelopen weekend stond voor veel leden in het teken van SV DIO. De club uit Schalkwijk bestond donderdag 4 februari honderd jaar en dat is groots gevierd. De club heeft in haar eerste eeuw veel meegemaakt, maar één feit staat als een paal boven water. DIO is nog steeds DIO.

‘Ome’ Leo van Norde haalt het al snel aan. “DIO is altijd DIO gebleven en dat zal waarschijnlijk nooit veranderen.” Leo van Norde is al ruim vijftig jaar lid en heeft ook bijna alle functies bekleed. Dat de man met passie en liefde over zijn club spreekt wordt al snel duidelijk. De oud-voorzitter heeft verhuizingen meegemaakt, maar ook kampioenschappen en degradaties. Verhalen in overvloed dus. Het meest trots is hij op het feit dat DIO nog bestaat, terwijl clubs als Renova, Spaarnestad en Ripperda al een tijd geleden zijn opgehouden te bestaan.

DIO 1932 - Voetbal in Haarlem
Het elftal van DIO in 1932. (Foto: website DIO)

Wanneer de naam van oud-wethouder van sport Pieter Barnhoorn valt, begint de clubicoon te lachen. “Die man was niet blij met toenmalig voorzitter Bert Hubert en mij. Hij dacht DIO wel even toe te kunnen voegen aan Olympia Haarlem. Dat ging niet gebeuren. Hij was woedend,” aldus Van Norde. Inmiddels heeft hij het stokje doorgegeven aan jongere mensen. “Als ze vragen hebben dan bellen ze me. Het contact is prima. Dat moet ook wel, want anders word je geen honderd jaar als cluppie.”

Één van de mensen die tegenwoordig in het bestuur zit is Jeffrey Leeflang. De wedstrijdsecretaris spreekt vol lof over de club en heeft genoten van de festiviteiten tijdens het weekend. Vrijdagavond werd er een receptie gegeven voor genodigden. Een aantal clubs uit de regio en de KNVB waren aanwezig. Enige smet op de avond was de afwezigheid van een afgevaardigde namens de gemeente. “Een kwalijke zaak bij een club die honderd jaar bestaat,” aldus Leeflang.

De feestavond van zaterdag zal bij veel mensen lang in het geheugen blijven zitten. Ongeveer 240 mensen maakten er een mooi feest van in Hotel Flora in Hillegom. Onder hen ook een delegatie van topklasser HHC Hardenberg waar DIO een bijzondere band mee heeft.

Tijdens het eeuwfeest werd er ook nog gevoetbald. Zondagmiddag troffen twee teams elkaar met daarin mannen die allemaal een betekenis hebben gehad voor DIO. Aan het roer van de elftallen stonden huidig Geel-Wit-trainer Rocco de Vos en Swift-trainer Simon Evers. Dat uiteindelijk de wedstrijd werd gewonnen door het team van De Vos was bijzaak. De toeschouwers vonden het een feest om de helden van weleer weer eens te zien schitteren.

DIO reunie - Voetbal in Haarlem
De elftallen tijdens de reunie van DIO.

Zowel Van Norde als Leeflang staan nog even stil bij de huidige stand in de vierde klasse D. DIO is de tweede seizoenshelft prima begonnen met een overwinning op Spaarnwoude, maar staat op de dertiende plek. Een plek waarmee de club direct naar de vijfde klasse degradeert aan het einde van het seizoen. Van Norde moet daar niet aan denken: “Die clubs buiten de regio liggen ons niet en de vierde klasse met cluppies uit de buurt is veel leuker. Het duurt vaak een paar jaar voordat je weer uit de vijfde klasse bent. Maar,” besluit Van Norde, “wij komen altijd terug. Net boven de streep is genoeg.”