DIO begint helemaal opnieuw

Heel even leek het erop dat het Haarlemse voetbal het met een club minder moest gaan doen. Niets is minder waar. DIO maakt een herstart en gaat er weer vol tegenaan. Al moeten er nog wel bergen werk verzet worden.

4 februari 1916. Rood-Wit wordt opgericht. Die naam hield niet lang stand want later heette de club Woestduin. Ook daar werd niet lang aan vastgehouden. DIO werd de naam en dat zou het blijven. De eerste wedstrijden werden gespeeld op Landgoed Boekenroode in Aerdenhout. Later speelde het aan de Vergierdeweg, Elswout, Muiderslotweg, Badmintonpad en de Schotlandstraat om uiteindelijk de definitieve thuisbasis aan het Tennispad te krijgen.

2 juni 2020. Een ingelaste ledenvergadering moet voorkomen dat de club ten onder gaat. DIO heeft administratieve problemen, geen hoofdtrainer en geen selectie meer. Veel teams zijn er niet. De club moet verder met het veteranenteam en vier jeugdteams. Tel daar het gebrek aan vrijwilligers bij op en DIO was ten dode opgeschreven.

Tot tijdens de ledenvergadering Peter Slenders opstaat. Hij wil er nog wel een keer voor gaan om de Schalkwijkers weer op te laten bloeien. Maar niet alleen. Slenders krijgt hulp van Ruud Boelens, Piet de Boer en Peter Verhoeven, samen goed voor tientallen jaren lidmaatschap bij DIO. Boelens, De Boer en Slenders vormen het nieuwe bestuur. Verhoeven gaat als adviseur aan de slag.

Het bestuur is eerst alle problemen in kaart gaan brengen. En die lijst werd langer dan gehoopt. “De afgelopen weken hebben we alle zaken nagekeken. Het is een uitdaging maar we hebben er vertrouwen in. Het is hard werken om alles weer goed op de rit te krijgen”, aldus Peter Slenders. Er is gekozen voor een andere weg. DIO gaat zich richten op de jeugd.

“We zullen moeten groeien. Maar dan vooral met de jeugd. Vanuit daar moeten we DIO weer op de kaart gaan zetten”, vervolgd Slenders. “We moeten proberen om de buurt meer te betrekken bij de club. We zitten in een van de dichtst bevolkte buurten van Haarlem. Met tientallen nationaliteiten. Daar moeten we mee aan de gang.”

Financieel heeft de club uiteindelijk geen problemen. Wel probeert het bestuur allerlei ideeën om wat extra centen binnen te halen. “We staan open voor activiteiten. Mensen kunnen zich bij de club melden als ze bijvoorbeeld een verjaardag willen vieren of feestje willen geven. We hebben ruimte zat.  Ook voor activiteiten buiten op de velden zijn mensen welkom”, aldus Piet de Boer.

DIO moet dus groeien. En daar gaan ze alles aan doen. “We bestaan straks 105 jaar en hebben alles bij elkaar 120 leden. Dat is te veel om weg te gooien maar te weinig om gelukkig te zijn”, besluit Verhoeven.

Tekst: Danny Prinsen
Foto: Voetbal in Haarlem

Foto: van links naar rechts: voorzitter Peter Slenders, secretaris Ruud Boelens, penningmeester Piet de Boer en adviseur Peter Verhoeven.