Derby ‘’nieuwe stijl’’ in evenwicht

“Ik verwacht een grillig seizoen met veel irritaties,’’ poneerde de competitie manager Keuken Divisie onlangs al.

Inderdaad, het slepende Covid-19 virus had ook zondag mega invloed op de ouverture bij Telstar. De streekderby tegen provinciegenoot Volendam. Slechts 1000 toeschouwers ( het maximum) schoven voorzichtig door de toegangspoorten, volgepropt met verstrekkende, beperkende regels middels een dichtgetimmerd protocol. Weliswaar noodzakelijk maar apart en indruisend tegen de aard van sport in het algemeen.

Een mooi affiche trouwens om te zien of de Witte Leeuwen, zonder de 30 goals van Tavsan en Kharchouch, aanvallend een vuist konden maken tegen een Volendam dat onder Jonk & co in een tegenstander van formaat is getransformeerd en een brandende ambitie heeft te promoveren naar het hoogste niveau. De oefencampagne van Telstar resulteerde in verdedigende degelijkheid en in aanvallend opzicht wat magere resultaten. Slechts acht goals waarvan zes tegen hoofdklasser Hollandia.

Vier debutanten in de basis elf liet Andries Jonker opdraven. Keeper Jasper Schendelaar, middenvelder en Norwich City -huurling Daniel Adshead, en twee Belgen; Welat Cagro en Siebe VanDerMeulen.

Uit een scrimmage na een corner scoorde Ilias Bronkhorst 1-0, al na zeven minuten. En toen hij na ruim een half uur opnieuw doel trof na een prachtige demarrage van Benaissa Benamar en de eindpass van Glynor Plet hing een verrassing in de lucht omdat de gasten weliswaar veelvuldig balbezit koesterden (65%) maar nauwelijks gevaarlijk in de buurt kwamen van de Velsense goal waar debuterend keeper Jasper Schendelaar (ex-Jong AZ) een rustige en betrouwbare indruk maakte . Maar concentratieverlies en verkeerd dekken gaf Nick Doodeman de kans vlak voor rust de aansluitingsgoal te produceren.

Vanaf de eerste balomwenteling in de 2e helft nam Volendam met de wind stevig in de rug het initiatief, voerde het tempo behoorlijk op en scoorde twintig minuten voor tijd de gelijkmaker door invaller Zakaria El Azzouzi. In de spannende slotfase gingen de vaardig combinerende gasten nadrukkelijk voor de volle winst maar kreeg Telstar toch nog twee grote mogelijkheden om de seizoenstart optimaal te verzilveren.

Dat lukte net niet in een spannend duel waarin het publiek beschaafd klapte in plaats van te juichen, de communicatie tussen de spelers vaak letterlijk te volgen was, zelfs hoog op de tribune en stewards het publiek attendeerden op de ‘’1.5 meter maatschappij’’.

Andries Jonker gaf in het programmablad al aan dat qua stootkracht er nog stappen te zetten zijn. Door het ontbreken van echte vleugelaanvallers werd centrumspits Glynor Plet nauwelijks tot niet in stelling gebracht. De kop is er af. Het veldspel tot aan de zestien meter oogde regelmatig verzorgd maar de spitsen verdienen en behoeven meer aanvoer.

Tekst: Hans Akkerman
Foto: 1963-pictures.nl

De uitslagen en stand van de Keuken Kampioen Divisie vind je op onze competitiepagina.