Delano Snijders: “Ik ben genaaid door OG”

Een aantal dagen geleden kwam er een abrupt einde aan de samenwerking tussen Delano Snijders en Onze Gezellen. Het bestuur van de vierdeklasser was niet tevreden over de resultaten en besloot het seizoen zonder de hoofdtrainer af te maken. Echter is hij het totaal niet eens met de manier waarop hem de wacht is aangezegd en doet hij – met ondersteuning van assistent-trainer Thom Zieltjens – aan Voetbal in Haarlem zijn verhaal.

Voetbalbestuur
“Het bestuur van Onze Gezellen heeft helemaal verkeerd gehandeld,” begint Snijders zijn verhaal. “Ze hebben totaal geen idee hoe een voetbalbestuur moet handelen. Dat blijkt wel uit het feit hoe er wordt omgegaan met mensen die enorm veel jaren bij de club zitten. Daarnaast klopt het niet dat een veteranenteam even belangrijk wordt gevonden als je eerste elftal. Mijn technische staf en ik lopen tegen dingen aan waar niet veel van klopt.”

“Drie maanden geleden is Carl Beijer plots toegevoegd aan het bestuur. Hij kwam met een aantal adviezen waar ik helemaal niets mee kon. Zo werd er bijvoorbeeld gezegd dat ik eens moest gaan kijken naar de A1, maar wanneer we een speler nodig hadden, dan moesten we dat in drievoud aanvragen. De A1 moet toch de springplank naar het eerste elftal zijn? Dit is de eerste club waar ik werk waar spelers niet willen doorstromen naar het eerste elftal of waar het wordt tegengehouden. Iedereen heeft zijn eigen toko, er zijn te veel eilandjes.”

Tegenwerken
Ook binnen de selectie botert het al een tijdje niet. Een bepalende groep spelers uit Onze Gezellen 2 heeft te kennen gegeven niet meer in het eerste te willen voetballen. Snijders houdt de trainer van het tweede, Pascal de Wit, hier verantwoordelijk voor. “Ik heb na mijn eerste seizoen bij Hans (Rutte, red.) aangegeven dat ik het bijzonder vond dat ik niet met de trainer kon opschieten en ik denk dat mijn voorganger dat ook zo heeft ervaren. Aan wie ligt dit dan? We zijn aan alle kanten tegengewerkt.”

“Het niveau van de selectie is matig. De laatste jaren zijn er spelers vertrokken die een echte meerwaarde voor Onze Gezellen hadden. Ze gaan ergens anders voetballen, omdat er geen goed selectiebeleid is. Om dat te verbeteren is Beijer dus zonder overleg als technische man aangesteld. Iedere week kreeg ik van hem de nodige kritiek, maar als ik een toverstok had gekregen, had ik die gebruikt. Ik heb in anderhalf seizoen tijd vijf A-junioren laten debuteren, omdat anderen de kar niet wilden trekken. Beijer is met een botte bijl onterecht om zich heen gaan slaan.”

Licentie
Onze Gezellen heeft inmiddels aan Snijders aangegeven alle zaken keurig af te zullen handelen, echter schrok hij van een bijzonder verzoek. “Als je een trainer op non-actief zet, dan heb je bedacht hoe je verder wilt. Maar er is mij gevraagd of ik mijn licentie de rest van dit seizoen ter beschikking wilde stellen aan de club. Ze wilden mijn naam dus nog op het wedstrijdformulier zetten. Ik ben lid van de VVON (Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland, red.) en als zij daar achter zouden komen heb ik een probleem, maar de club ook. Ik ben daar natuurlijk niet mee akkoord gegaan.”

Het moge duidelijk zijn dat niemand blij is met de ontstane situatie. “Ik zit hier niet op te wachten en ook Onze Gezellen niet. En ik neem het Hans niet eens kwalijk, maar de manier waarop er om is gegaan met mannen als Thom Zieltjens en Erik Bouman is schandalig. Ze zijn allebei meer dan 25 jaar lid geweest en hebben veel voor de club betekend. Het is echt respectloos,” besluit Snijders.

Voorzitter
Voorzitter Hans Rutte kan zich niet goed vinden in de lezing van Snijders. “Het was voor ons vrij simpel. Als wij veilig in het linker rijtje hadden gestaan, dan hadden we deze stap helemaal niet genomen. Soms is het zo dat de samenwerking tussen een spelersgroep en een trainer is uitgewerkt en dan moet je een stap nemen. Niet meer en niet minder. We staan nu op de voorlaatste plek en degradatie naar de vijfde klasse kunnen we ons niet veroorloven. We verwachten dat we ons ruimschoots gaan handhaven.”

“Dit is voor Onze Gezellen een hele ongebruikelijke stap, want dit hebben we in de geschiedenis heel weinig gedaan. Niemand zit hierop te wachten. Dit geeft ook aan dat we niet over één nacht ijs zijn gegaan. Half december hebben we aangegeven dat het contract met de trainer niet zou worden verlengd. Samen met alle betrokken heeft Carl Beijer alles geëvalueerd en zijn we tot de conclusie gekomen dat we actie moesten ondernemen. De komende maanden moeten we meer punten gaan pakken.”

Tekst: Martijn Prinsen
Foto: Archief Voetbal in Haarlem