De metamorfose van Bryan Dijkhuizen

Tegen Quick’20 verraste Bryan Dijkhuizen vriend, vijand en eigenlijk ook zichzelf. Naast routinier Mischa Plug acteerde de rechtsbener als linker centrale verdediger. Als vervanger van Remco van Dam speelde hij een verdienstelijke wedstrijd. Niet slecht voor een speler die vorig seizoen met weinig vertrouwen bij RKVV Velsen aansloot.

Centraal

Het is de dag na zijn eerste competitieduel als centrale verdediger. Bryan Dijkhuizen heeft een dag vrij van zijn werk bij Hudson Bay en blikt even terug. ,,Ik heb in de jeugd van VSV ook wel centraal gestaan. Met de B-1 werden we daar kampioen van de Derde Divisie, toen ben ik naar EDO gegaan en daar werd ik vooral rechtsback. Maar ja, het ging wel lekker als centrale verdediger tegen Quick’20. Ik kreeg veel vrijheid en veel ruimte om te voetballen. Ik kan redelijk passen, dus dat was lekker.’’

Tactisch

,,En Mischa stond naast me, die stuurt me wel. Positioneel stonden we weer goed, dat wordt er ook wel in gehamerd door Martin Haar. Vanavond hebben we een uitlooptraining en dan nemen we ook door hoe we tactisch moeten staan en lopen. Soms trainen we dat ook zonder bal. Het verdedigende blok is onze kracht.’’

Film

Op verzoek draait hij de film van ruim een jaar geleden even terug op het netvlies. Hij was nog speler van HFC EDO. Het is er een anekdote met dieptepunten, een degradatie en de opheffing van de zondagtak van EDO. ,,Het was een moeilijk jaar. Ik had geen vaste positie in het elftal, dan weer rechtsback, dan weer op links. We degradeerden ook nog uit de hoofdklasse.’’ Diep zucht. ,,Ik was toe aan iets nieuws…’’

T-splitsing

De back stond op een spreekwoordelijke T-splitsing. Linksaf betekende aansluiten bij de zaterdagtak van de Haarlemmers, waar veel ex-profs spelen en waar enkele van zijn teamgenoten voor kozen. Het was de weg van de minste weerstand geweest.  Eén keer, hooguit twee keer wat bezigheidstherapie op de training. En dan maar kijken wie er komen trainen. Daan Siegerist, Jeff Kemper, Amin Ouass en Florian Toen kozen destijds voor dat pad.

Uitdaging

Rechtsaf op de T-splitsing lonkte een grotere uitdaging. Trainen onder Martin Haar, zelf een verdediger van niveau geweest. Een ervaren oefenmeester, die spelers beter kan maken. ,,Ik kwam niet vol zelf vertrouwen bij Velsen aan en wilde me ook nog eens té graag bewijzen. Ik liep mezelf voorbij’’. Dat resulteerde in een invalbeurt van een halfuur waarin Dijkhuijzen twee keer -onnodig- tegen een gele kaart aanliep. Zijn lot leek bezegeld. Maar gedurende het seizoen knokte hij zich terug.

overstappen-zpp-boekhouder-300x127Back

,,Ik heb toch aardig wat duels als rechtsback, en door de blessure van Jesper Gutteling, zelfs als linksback gespeeld.’’ Zijn oud-trainer bij EDO, Simon Evers, ziet de rechtsbackpositie als de beste plek voor de 23-jarige verdediger. Simon Evers. ,,Bij EDO speelde Bryan voornamelijk rechtsback. Bryan moet het hebben van hard werken. Je moet hem een opdracht meegeven en dan voert hij die uit. Simpel spelen, dan kan hij een vaste waarde worden. Hij is snel, heeft een goede pass en een redelijke koptechniek.’’

Aandachtspunt

Als verbeterpunt noemt Evers het positioneel goed staan. Dijkhuijzen is zelfkritisch en kan zich vinden in de woorden van zijn ex-trainer. ,,Ik dwaal nog wel eens af met mijn gedachten, dan ga ik dromen. Ik moet scherp gehouden worden. Mischa Plug deed dat zondag wel en Martin hoor je ook wel in het veld. Maar om eerlijk te zijn, gaat het al beter de laatste tijd.’’

Come-back

Nog een hooguit twee weken en dan staat Remco van Dam weer in het centrum. De vraag die als een wesp door het hoofd van hem zoemt is, wat gaat er dan met mij gebeuren? Ook al omdat op rechts Daniël Zuiverloon dé uitblinker was. ,,Hij is denk ik een van de beste backs uit de hoofdklasse, dus die positie kan ik, zolang hij fit is, wel vergeten.‘’

Linksback

En zodoende is er niet alleen sportief maar ook qua werk bij Hudson Bay onzekerheid. Het bedrijf dat volgens de media ontslag heeft aangevraagd voor haar medewerkers, maar Dijkhuijzen zegt nog van niks te weten. ,,Intern hebben we nog niks gehoord. Het is dus nog afwachten.’’

Kansen

Verkast Dijkhuizen naar de bank? Of gaat hij voor de linksbackpositie, die wel mogelijkheden lijkt te bieden. Michiel de la Mar viel zondag 20 minuten voor tijd in, maar heeft nog een lange weg te gaan om topfit te worden. En de van KHFC gekomen Dylan van de Boogaard lijkt nog wat tijd nodig te hebben om volop te acclimatiseren. ,,Ik ben voetballend rustiger geworden, ik heb snelheid en kan veel corrigeren en ik ben wendbaar. Ik ben van nature geen linksback, maar ik zit liever niet op de bank.’’

Tekst: Peter Brink
Foto: Frans van der Horst