Danny Hols benadert alles als topsport. ,,Ik wil overal het maximale uithalen. ‘’

HFC’er Danny Hols speelt zaterdag bij Noordwijk bijna een thuiswedstrijd. De verdediger woont in Voorhout. Dat is op fietsafstand.

Bijna twee jaar na zijn laatste competitiewedstrijd staat hij weer in de basis. Als aanvoerder nog wel. ,Danny Hols is een super strijder’’, zegt trainer Tamerus. ,,Ik ben blij dat hij er weer bij is. Hij geeft altijd 110 procent, in zijn houding is hij een voorbeeld voor velen.’’

T-splitsing

Een half jaar geleden stond Danny Hols op een spreekwoordelijke T-splitsing, linksaf  betekende voetballen op een lager niveau en rechtsaf stoppen met voetbal.

De 27-jarige verdediger was – doordat de competitie vanwege corona stillag- het plezier in het voetbal zonder wedstrijden en competitieduels kwijtgeraakt. ,,Ik vind het heerlijk om helemaal kapot van het veld te komen, dat miste ik.’’

SWOT-analyse

Hols werkt als ingenieur en was vier dagen per week met voetbal bezig. Hij werkt voor adviesbureau Teyler​, actief binnen de bouw en infra. Daarnaast betrekt hij binnenkort een nieuwe woning in Voorhout. Wie een SWOT-analyse loslaat op zijn gedrag ziet dat zijn kracht ligt in het tot in de details uitvoeren van zijn taak.

Hols heeft de drang om alles voor honderd procent te doen en dat werd beloond. Hij rondde zijn master studie construction management and engineering aan de universiteit van Delft af én combineerde dat met een relatie met HFC.

Het perfectionisme leverde hem binnen de Koninklijke een steeds hogere plek in de hiërarchie op. ,,Ik probeer alles te benaderen als topsport. Het voetbal maar ook mijn studie en werk. Ik wil overal het maximale uithalen.’’

Stoppen
Maar hij miste de wedstrijden en zo concludeerde de verdediger met pijn in het hart. ,,De combinatie werd me te zwaar. Ik had er geen plezier meer in. Doordat ik als junior projectleider veel in Amsterdam werkte, had het tijdens trainingsavonden weinig zin om tussendoor naar huis te gaan.
Gesprekken
Dan at ik op maandag, dinsdag en donderdag effe snel op mijn werk en reed vervolgens naar Haarlem. Drie keer in de week ging ik ’s morgens om zeven uur weg en kwam ik ’s avonds om elf uur thuis. Dat begon mij op te breken.”

Na gesprekken met zijn omgeving, die hem ervan doordrongen dat hij veel te jong was om te stoppen, kwam hij op zijn beslissing terug. ,,Door die corona kon ik ook meer thuis werken, waardoor ik minder reistijd kwijt was.’’

Hols start zaterdag gewoon als aanvoerder.

Basis
Op 22 jarige leeftijd kwam Hols van Odin’59 naar HFC. Zijn ex-trainer Mark Evers tipte de back bij HFC.
,, Hij was toe aan een volgende stap in een andere omgeving. Als trainer is het heerlijk werken met Danny’’, zegt Evers. ,,Je weet dat hij zowel in wedstrijden als op trainingen altijd het maximale geeft voor de ploeg. Hij zal je nooit teleurstellen.’’
Hols had bij HFC Tuncay Yener nog voor zich, maar na een paar maanden speelde Hols vast als back in het eerste. Eerst onder Piet Mulders, ook iemand die door hard werken zich staande wist te houden als voetballer.

Later onder Ted Verdonkschot. ,,Ik sta er niet van te kijken dat Danny aanvoerder is’’, zegt de Haarlemmer.  ,,Hij heeft een mening en geeft die ook en hij onderbouwt het ook nog.

Hij ligt goed in de groep en zet anderen op zijn plaats.. Onder mijn leiding speelden we nog 4-3-3 en was hij rechtsback. Hij liet me nooit in de steek. Als aanvaller kom je hem tien keer tegen. Danny is een pure prof en zuinig op zijn lichaam.’’

Transformatie

Nu zes jaar later is hij getransformeerd tot aanvoerder en centrum verdediger. Met dank aan de switch van het 4-3-3-systeem naar een 5-3-2.

Voor zijn ex-trainer Mark Evers is het geen verrassing.

,,Danny is een echt verbinder in de groep’’, zegt de huidige ARC-trainer. ,, In mijn tijd kwam hij net kijken en was dit vooral op de achtergrond, maar ook toen kon hij het met iedereen goed vinden. Deelde zijn mening. Ik neem aan dat dit met de jaren steeds meer als leider is geworden met als resultaat ook de aanvoerdersband.’’

Voorbeeld
Gertjan Tamerus roemt zijn pupil. ,,Niet alleen in het veld maar ook daarbuiten, hoe die jongen met zijn lichaam en voeding bezig is dat is een voorbeeld voor velen.’’ De trainer geeft aan dat hij van zijn ploeg ‘het fitste elftal van de Tweede Divisie wil maken’, maar moet Hols zelfs af en toe afremmen. ,,Ja, dat komt niet bij veel andere spelers voor…’’
Perfectionisme
Hols speelde als kind vijf jaar in de jeugdopleiding van Stormvogels/Telstar en denkt dat daar meer en meer zijn mentaliteit is gevormd. ,,Mijn vader heeft ook wel die precisie. Hij is de clubfotograaf van HFC en baalt ervan als een foto niet gelukt is.
Daarnaast heb ik onbewust een deel van de perfectie van mijn vriendin overgenomen. Maar bij Stormvogels/Telstar werd er meer en meer van me gevraagd. Dat heb ik altijd doorgezet. Ik let nu ook veel op mijn voeding. Dat ik redelijk de juiste verhoudingen eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten eet. En neem ik magnesium en multivitaminen. Magnesium is bijvoorbeeld belangrijk voor een goede werking en herstel van mijn spieren
Hersteltraining
Een rustdag inlassen en als hersteltraining te zien blijkt nog moeilijk te zijn. ,,Voorheen ging ik ook nog vier keer per week naar de sportschool. Als kleine verdediger moet ik mee spiermassa hebben om me staande te houden.
Gelukkig hebben ze in Voorhout ook een sportschool. Maar ik heb het aantal trainingen al terug gebracht naar tweemaal per week. En ik lig op zaterdag ook nog wel is op de bank in plaats van dat we op stap gaan.’’
Noordwijk

Zaterdag rijdt hij eerst vanuit Voorhout naar Haarlem om gezamenlijk af te reizen naar Noordwijk. Het is voor het eerst sinds oktober 2019 dat hij aan de aftrap staat voor een competitiewedstrijd.

Een liesblessure, de corona-stop en later een dikke knie hielden hem van het veld. ,,We hebben een nagenoeg fitte selectie. De voorbereiding liep goed, maar bij de start van de competitie kan alles zo anders zijn. Ik ben benieuwd waar we staan, maar heb er alle vertrouwen in.’’

Tekst: Peter Brink

Foto: Pim Hols