De column van Mario: Voorbereiding afschaffen? Nee!

“Mario, kunnen wij jouw column tegemoet zien? Je bent weer aan de beurt.”  Bam!  Vakantie afgelopen, voorbereiding verstoord en vizier op weer een veel belovend voetbalseizoen. Een ontknoping van een competitie is leuk maar eigenlijk is de voorbereiding  op de nieuwe competitie nog leuker!

Niemand degradeert, we pakken allemaal een periodetitel en we zijn van plan om tot het eind mee te blijven doen om de bovenste twee plaatsen, terwijl je weet dat je met dit spelersmateriaal wederom geen voetbalpotten zal breken. Weer een seizoen de blaren op je tong schreeuwen, weer tegen dovemansoren jouw goedbedoelde aanwijzingen doorgeven.

Weer met een strak gezicht tegen de voorzitter zeggen dat je een veelbelovende selectie tot je beschikking hebt, terwijl je weet dat het elke zaterdag- of zondagmiddag weer afzien wordt en je misschien wel een leukere middag gehad zou hebben als je schoonmoeder langs gekomen zou zijn om een bakkie thee te doen.  Waarom heb je niet als trainer doorgeleerd om dat ene team van de gewilde buurman aan de overkant te mogen trainen dat net even een klasse of drie hoger speelt. Had je maar wat beter opgelet!

De voorbereiding gebruiken trainers vaak om de mindere goden aan het werk te zien. De mindere goden? Wie zijn dat in godsnaam? Zijn er dan ook meerdere goden? Er waren toch maar een paar goden? Johan en Marco mochten zich goden wanen, maar nee de trainers hebben te maken met mindere goden.

Lekker dan. Speel je in de voorbereiding, zou je best eens een mindere god kunnen zijn en voel je op je sandalen aan dat je het komende seizoen gezellig naast de trainer op het bankie mag zitten. Als mindere god zit je ook niet op voetbal maar zit je op de bank. Dan ga je toch lekker in het tweede voetballen! Nee mag niet van de trainer want “we gaan dit seizoen iedereen nodig hebben en we krijgen allemaal onze speelminuten”. Nou lekker dan.

Als scheidsrechter heb je daar geen last van. Geen last van veeleisende trainers die mij het idee geven een mindere god te zijn. Geen last van de voorzitter van de vierdeklasser met ambitie maar die zelf niet doorheeft dat hij niet voor niets voorzitter is van een vierdeklasser. Nee, als scheidsrechter heb ik mijn eigen voorbereiding.

Mijn voorbereiding ziet er anders uit. Mijn voorbereiding zit ik voornamelijk uit. Zittend op een hoge strandstoel uitkijkend over een strakke zee houd ik nauwlettend alle bewegingen in de gaten. Een lage strandstoel had ook gekund, maar heb je wel eens geprobeerd elegant uit zo’n laag stoeltje te komen zonder dat je het idee hebt dat je zwembroek in drie delen scheurt?

Nee, vanuit een hoge stoel heb je beter zicht. Je kan het trainen van je eigen waarnemingsvermogen kunnen noemen. Hoe alert ben je? Wat kan er niet door de beugel en wat juist wel? Als je er vervolgens achter komt dat je een kwartiertje bent ingedommeld, wordt het tijd iets aan je lichaam te doen. Zwemmen! Hup de zee in en je baantjes zwemmen. Maar ja de zee is geen Zwembad de Planeet en je houdt het na een lang baantje al snel weer voor gezien. Morgenochtend dan maar fietsen, want ja je fiets is niet voor niets 1500 km achter je aan gereden. Nou dat fietsen is ook niet echt vergelijkbaar met een voetbalwedstrijd. De spelregels dan nog maar een keer doornemen? Alleen de nieuwe spelregels dan?

Nee, een voorbereiding van een scheidsrechter is geen sinecure. Het is gewoon wachten. Wachten totdat je de mindere goden mag fluiten in de HD-cup voordat het bekertoernooi van de KNVB weer gaat beginnen. Eenmaal thuis pak je de fiets wel weer en bouw je je conditie wel weer op met de Voetballende Vaders die geen last hebben van een veeleisende trainer. We hebben wel een trainer, maar die is niet bepaald veeleisend.

Ach, laat dat nieuwe seizoen maar snel beginnen! De zomerstop heeft alwaar veel te lang geduurd. De zomerstop was vroeger bedoeld het veld te kunnen laten herstellen. Het gras kon weer groeien op plaatsen waar allang geen gras meer stond. Dat gras is toch allang onvoltooid verleden tijd? Kunnen we de zomerstop niet gewoon afschaffen? Nee!! Want dan hebben we geen voorbereiding meer en juist die voorbereiding is de leukste tijd van het seizoen.

Mario

Mario - Voetbal in Haarlem

MARIO DE VRIES, 1963. Opgegroeid in Den Haag doch voornamelijk Haarlem. Makelaar in Haarlem en omgeving en scheidsrechter namens de KNVB.  Voetbalde bij TYBB, Onze Gezellen en Alliance ‘22. Thans nog voetballend bij de Voetballende Vaders van DSS. Fan van Voetbal Inside en Sierd de Vos. Voetbalgek.