Clubs kunnen m.i.v. 2022-2023 ‘horizontaal’ van zondag naar zaterdag overstappen

Goed nieuws voor zondagclubs die medio 2022 willen overstappen naar de zaterdag.

Dat kan vanaf het seizoen 2022-2023 ‘horizontaal’, zo meldt de KNVB.

 

De maatregel is van toepassing voor teams die eerste klasse of lager spelen. Zij kunnen horizontaal overstappen van de zondag naar de zaterdag of vice versa.

De KNVB kwam tot deze conclusie ‘om te kunnen blijven werken aan toekomstbestendige amateurverenigingen en kwalitatieve competities.’

De bond vervolgt. ,,In de huidige situatie wordt een elftal dat de overstap maakt, beschouwd als een startend 1e elftal, wat betekent dat dit elftal in de laagste klasse wordt ingedeeld. Dit zorgde ervoor dat veel verenigingen niet overstapten. Door horizontaal overstappen mogelijk te maken, komen we tegemoet aan de wens van verenigingen en leden.’’

Een club die dan wil switchen hoeft niet meer in de krochten van het zaterdag amateurvoetbal te starten. Interessant nieuws voor verenigingen die uitkomen in de eerste klasse of lager.

HFC EDO stapte in 2018 over van het zondagvoetbal naar de zaterdag. Het eerste elftal speelde in 2017-2018 nog eerste klasse. Bij handhaving had EDO met de nieuwe spelregels ‘horizontaal’ kunnen overstappen naar de zaterdag eerste klasse.

De spelregel anno nu is dat een club die wil switchen van speeldag weer op het laagste niveau moet starten, hetgeen veel clubs ervan weerhoudt daadwerkelijk de stap te maken.

EDO hoefde destijds niet in de kelder van het amateurvoetbal te starten omdat een paar ex-profs de zaterdagtak al naar de tweede klasse hadden geschopt.

Stormvogels stapte ook over van de zondag naar de zaterdag en kon, doordat ze ook al een zaterdagtak had, in de derde klasse starten.

Verenigingen kunnen tot 1 oktober 2021 aangeven met het standaardteam met ingang van het seizoen 2022/’23 horizontaal te willen overstappen. Het indienen van een verzoek verloopt via KNVB Contact. In de seizoenen daarna moet dit steeds voor 1 september worden aangegeven. Een standaardteam mag eens per drie seizoenen horizontaal overstappen van speeldag.