De Brug en HYS zijn na seizoen velden kwijt

Voetbalclubs De Brug en HYS (en Young Boys) hebben vanaf volgend seizoen geen eigen voetbalvelden meer. Dinsdag hebben de verenigingen dit persoonlijk te horen gekregen van wethouder Merijn Snoek. Het huidige seizoen mag nog afgemaakt worden, daarna gaat de gemeente proberen de verenigingen elders te laten voetballen.

Sportpark De Brug in de Waarderpolder, Sportpark Reinaldapark aan het Reinaldapad en het Gemeentelijk Sportpark Noord Schalkwijkerweg worden dus opgeheven. De kleine verenigingen maken te weinig gebruik van de velden waardoor de kostprijs erg hoog is. In de berekeningen van de gemeente is gekeken naar de hoeveelheid velden van de verenigingen en de hoeveelheid elftallen die gebruikmaakt van deze velden. Daarnaast zijn ook de kosten van het onderhoud meegenomen. De Brug en HYS spelen alle twee nog op natuurlijk gras. Young Boys voetbalt inmiddels niet meer.

De Brug, HYS en Young Boys zijn verreweg de duurste verenigingen. ,,Young Boys heeft geen voetbalelftal meer dus is daar de kostprijs enorm hoog, De Brug heeft nog twee elftallen en HYS heeft er vier. Het loont voor de gemeente niet om deze velden open te houden. Maar ik wil me wel inspannen om de clubs op een andere plek te laten doorgaan. Ze vroegen me natuurlijk waar, maar daarover moeten ze eerst zelf met hun leden gaan praten. Ik wil ze wel een toekomst geven.’’ aldus de wethouder. Young Boys kwam in oktober 2011 landelijk in het nieuws na een inval van de politie. Er werden illegale pokertoernooien georganiseerd waarmee geld werd witgewassen. Sinds maart 2012 wordt er niet meer gevoetbald.

De Brug en HYS waren er niet blij mee. Volgens Snoek waren het pittige gesprekken. Dat komt mede doordat er nog helemaal niet duidelijk is wat er met de lege velden gaat gebeuren. ,,De grond gaat naar de gemeente. Vervolgens wordt er gekeken wat ermee kan gebeuren, komen er woningen, bedrijven of blijft het groen. De velden kunnen ook braak blijven liggen. Ik realiseer me dat dit moeilijk te verkopen is aan de clubs.’’ Snoek staat wel volledig achter zijn besluit. ,,Natuurlijk begrijp ik wat een eigen plek betekent voor een voetbalvereniging. Daar ben ik niet blind voor, maar als je er zo weinig speelt, is het dan maatschappelijk verantwoord om dat tegen elke prijs in stand te houden?’’

Snoek is duidelijk. ,,Maar we moeten bezuinigen.’’ Er volgen ook nog maatregelen voor de overige verenigingen. De huurprijzen van velden gaan omhoog met acht procent. De huurprijzen in Haarlem zijn laag in vergelijking met de rest van het land, stelt Snoek: ,,Als dat wordt doorberekend aan de leden komt dat neer op drie euro per persoon per jaar.’’ De commissie samenleving vergadert hierover op 5 november.

Reacties van de betrokken verenigingen volgen later.

 

(Bron: haarlemsdagblad.nl)