Bijdehand Spaarnwoude via EDO naar finale HD-Cup

Dat HFC EDO de gifbeker helemaal moest leegdrinken werd de laatste weken al duidelijk, maar dat daar nog een extra slokje in werd gedaan door Spaarnwoude mag toch wel een kleine verrassing genoemd worden. De finalist van vorig jaar moest na strafschoppen haar meerdere erkennen in de ploeg van Edwin Eefting.

Klassenverschil
Zoals verwacht was in de begin fase het klassenverschil erg groot. Eersteklasser EDO had de bal en derdeklasser Spaarnwoude beperkte zich tot het verdedigen op eigen helft en creëerde zo de paars-witte muur voor de goal van doelman Jeffrey Blom. Gokkend op de counter was de eerste kans voor Spaarnwoude. Een slimme kopbal van Mark Visser zette Don Rutte vrij voor doelman Folke Maenhout. Een gebrek aan kracht bij de inzet resulteerde in een katachtige reflex van de EDO-doelman.

Het duurde echter niet lang voordat de bezoekers de score wist te openen. Op een afgeslagen corner was Daan Siegerist het meest attent en hij schoot de bal met een volley langs de Spaarnwoude-doelman: 0-1. Spaarnwoude raakte niet in paniek en liet EDO het opbouwende werk doen. De onvermoeibare Joey Hoogeboom en zijn compagnon Mark Visser liepen de benen uit hun lijf om, zodra Edo een slordige pass gaf, de druk op te voeren en zo de bal te veroveren.

Blunder
EDO had een blunder van doelman Blom nodig om de voorsprong te vergroten. Blom trapte de bal vanaf zijn vijfmeterlijn zo in de voeten van Elroy Tuur die het overzicht behield en wist Guus Rijs oog in oog met de ongelukkige doelman te brengen. Rijs bleef rustig en maakte de 0-2.

Bij de Spaarnwoude-spelers kwam het besef dat er uit een ander vaatje moest worden getapt, wilden ze dit seizoen nog tot een leuk slot brengen. De nummer laatst van de 3e klasse C heeft nog een nihil kansje om degradatie te ontlopen. Dat andere vaatje werd gevonden en via Tim Visser belandde de bal voor de voeten van Tobias Faber. Met een soepele voetbeweging werkte hij de bal achter Folke Maenhout en bracht daarmee zijn ploeg terug in de wedstrijd.

Kentering
Na rust werd Spaarnwoude meer en meer bijdehand. Het klassenverschil bleef in het voordeel van EDO, maar de wil om te winnen steeg meer en meer bij de paars-witten. Spaarnwoude pakte het veldoverwicht en liet zich zien. Eefting wisselde noodgedwongen alle drie zijn voorhoedespelers die zich stuk voor stuk kapot hebben gelopen op de nodige verdedigende meters. Lang leek het er op dat EDO met de hakken over de sloot de finale zou halen, maar niets bleek minder waar.

Invaller Justien Teunissen kopte een voorzet terug in de doelmond en zag zijn assist bekroond worden door een andere invaller, Clint van der Deijl: 2-2. Nadat de prima acterende arbiter floot voor het einde, werd er direct overgegaan tot strafschoppen. Nadat Amin Ouass en Elroy Tuur voor EDO en Maurice Oud voor Spaarnwoude miste, schoot Tobias Faber zijn ploeg naar de finale op 10 mei in Hillegom.

Aanstaande dinsdag vindt de andere halve finale plaats. In Zandvoort neemt de kampioen van de zaterdag 3e klasse B het op tegen het geplaagde United/DAVO, dat bezig is aan haar laatste weken als zondag team. De wedstrijd start om 20.00 uur.

Alle uitslagen en het programma van de Haarlems Dagblad Cup vind je op onze toernooipagina.

Verslag: Justin Luiten