Berry Willemse beslist strijd van IJmuiden

Stormvogels heeft zich middels een 2-0 zege op IJmuiden gekroond tot herbstmeister. In een echte derby waar de vonken soms vanaf vlogen, hield de ploeg van Sjaak Lettinga het hoofd koel. IJmuiden had het grootste gedeelte van de wedstrijd het initiatief, maar maakte de kansen niet af. Na twee rode kaarten en de tweede treffer van Berry Willemse was het duel gespeeld.

Op Sportpark Zeewijk waren alle ingrediënten aanwezig voor een heerlijke derby. Een nat maar goed bespeelbaar veld, veel toeschouwers en twee teams die bovenin de derde klasse meedraaien. Maar zou het vuurwerk dat ontstoken werd bij de opkomst ook te zien zijn tijdens de wedstrijd. Het antwoord liet niet lang op zich wachten: ja!

Ondanks dat de eerste kans voor Stormvogels was, greep IJmuiden het initiatief. Het team zette als een harmonica druk op de tegenstander en zocht bij balbezit snel de twee spitsen Kay Brouwer en Milan van Essen. Stormvogels-trainer Sjaak Lettinga kreeg als snel een domper te verwerken toen in de tiende minuut Glenn Bruinsma geblesseerd het veld moest verlaten. Wat Lettinga niet kon weten was dat zijn vervanger, Berry Willemse, de hoofdrol zou pakken.

« 1 van 8 »

Voordat Willemse na een half uur spelen de score kon openen, was het vooral de ploeg van Anthony Correia dat gevaarlijk was. Milan van Essen probeerde middels een lob doelman Sebastiaan de Lijzer te passeren, echter vloog de bal ook over het doel. Daarna was het Brouwer die zijn voet net niet goed genoeg tegen het leer wist te krijgen en even later kon hij een mooie combinatie met Van Essen niet afronden. Toen vond Willemse het genoeg en was hij het eindstation van een aanval over de rechterkant. Thomas Scholten zag Willemse vrij staan, die op zijn beurt Tom Hoogendijk kansloos liet. Tegen de verhouding greep Stormvogels een voorsprong.

Scheidsrechter Van der Vaart hield met name de gemoederen van IJmuiden bezig. De ploeg van Correia speelt elk duel op het randje, echter liet de leidsman zo goed als niets toe. Ieder duel werd met een vrije trap bestraft en toen Brouwer de gele kaart kreeg na een opzichtige overtreding op de middellijn was de maat voor Correia vol. Een eerdere overtreding op Brouwer werd niet door de arbiter bestraft en dat legde Correia hem nog eens uit. Het gevolg; de trainer moest van achter de hekken het spel verder volgen.

Direct na de rust was Joshua Dominggus dichtbij de gelijkmaker. Zijn kopbal werd door De Lijzer gepareerd. Na nog een aantal speldenprikjes leek de pijp bij de bezoekers leeg te raken. In de 74e minuut viel voor IJmuiden alles de verkeerde kant op. Joshua Dominggus (slaan) en Martijn Visser (commentaar) kregen binnen een minuut de rode kaart voorgeschoteld en nog geen 60 seconden later lag de 2-0 tegen de touwen. Wederom raakte Willemse de bal als laatst.

In het resterende kwartier kon IJmuiden geen vuist meer maken. Stormvogels liet de bal simpel rond gaan en de 3-0 had zomaar kunnen vallen, was het niet dat Tom Hoogendijk zijn talent weer eens liet zien. Stormvogels kroonde zich met een 2-0 zege tot winterkampioen. Voor IJmuiden was het een frustrerende middag.

Alle uitslagen, de stand en het gehele speelprogramma vind je op onze competitiepagina.

Foto’s: Voetbal in Haarlem