Zaterdag 3e klasse A

Belangrijke slag voor Olympia Haarlem

Voorafgaand aan de wedstrijd IJmuiden-Olympia Haarlem noemde trainer/coach Barry Tjeertes van de bezoekers, IJmuiden als titelkandidaat. Tom Jacob van IJmuiden had het over Olympia als de gedoodverfde titelkandidaat. Bij winst voor Olympia Haarlem zouden beide ploegen gelijk aan kop komen. Beide verwachtten een leuke wedstrijd maar Olympia Haarlem bleek een maatje te groot.

Vanaf het beginsignaal was te zien dat beide ploegen voor de winst gingen. IJmuiden combinerend en Olympia met de lange bal. De eerste kans was voor Olympia. Ahmed Othman liet Hugo ter Hedde lopen maar die schoot in de 16 meter naast. Het antwoord kwam van Joshua Dominggus die op een pass van Delano Post alleen richting keeper Ronald van der Giezen kon gaan maar zijn verdediger kon randje 16 de kans voorkomen.

De bezoekers komen in de 6e minuut erg gemakkelijk aan de 0-1. Emre Pinar scoorde, wat voor iedereen op sportpark Schoonenberg zichtbaar was, in buitenspelpositie maar alleen scheidsrechter Appel zag dat anders. IJmuiden bleef met combinatie voetbal op zoek naar de gelijkmaker en kreeg daarop via Milan van Essen een mogelijkheid. Olympia was gevaarlijker met een zeer snelle omschakeling en enorm veel druk naar voren. IJmuiden heeft het daar moeilijk mee en keeper Tom Hoogendijk kon een tweede doelpunt van de bezoekers voorkomen.

Na een klein halfuur spelen moest hij het antwoord schuldig blijven. Uit een corner van Faissel Ben Hadi schampte Barry Loerakker met het hoofd de bal en de 0-2 was een feit.  Even later ontstond er een miscommunicatie tussen Tom Hoogendijk en Jeffrey Prinsse waardoor Emre Pinar erg gemakkelijk aan zijn tweede doelpunt kon komen, 0-3. De wedstrijd leek gespeeld maar vlak voor rust scoorde Raoul van de Berghe de 1-3.

IJmuiden kwam goed de kleedkamer uit en zette Olympia onder druk. Een vrije trap van Delano Post vanaf 20 meter schoot hij over. In een scrimmage in een overvol strafschopgebied konden Raoul van de Berghe, Jeffrey Prinsse en Floyd Hille de bal niet achter Ronald van der Giezen krijgen en de bezoekers ontsnapte aan de aansluitende treffer. Tom Hoogendijk voorkwam in de 56e minuut een doelpunt maar in de 57e minuut kon hij de 1-4 van Emre Pinar niet voorkomen en nu leek de wedstrijd echt gespeeld.

In de 70e minuut kopte Floyd Hille de 2-4. IJmuiden probeerde van alles en probeerde Olympia onder druk te zetten en laten zien dat zij kunnen bikkelen en zich pas na 90 minuten gewonnen wilde geven. Olympia bleef gevaarlijk in de omschakeling met zeer snelle voorhoede spelers waardoor Tom Hoogendijk een paar keer zijn talenten moest laten zien. In blessuretijd tikte Milan van Essen uit een voorzet van Raoul van de Berghe de 3-4 binnen en een minuut later floot de scheidsrechter voor de laatste keer en moest IJmuiden haar meerdere erkennen in Olympia.

Tekst: Ap Ras