Zondag 4e klasse E

Beetje saaie derby tussen HBC en RCH

De voetbalderby: wekenlang over en weer grootspraak, giftig geroddel en boude voorspellingen tijdens het boodschappen doen in de supermarkt. In de dagen voorafgaand aan de wedstrijd opstootjes in de plaatselijke kroeg. Spanning thuis aan tafel bij het avondeten en stoere mannen die jammeren over plotselinge maagkrampen en zenuwvlekken in de nek.

Tijdens de wedstrijd van het jaar: messcherpe duels, tanden door diverse lippen, reeksen gele en rode kaarten, tomeloze inzet, minimaal drie keer de brancard op het veld, veel doelpunten en nog meer flaters. Met langs de lijn opgewonden supporters die elkaar beschimpen en desgewenst in de haren vliegen. Kortom, bloed aan de paal is de geur die eigenlijk rond een derby moét hangen.

Juweeltjes
Zondag was er zo’n ware derby tussen de Heemsteedse buren HBC en RCH. Van de meeste hierboven genoemde ingrediënten tijdens dit duel echter geen spoor. Sterker, HBC-RCH was een keurige derby, die door de superieure thuisclub met 2-0 werd gewonnen. Voor de ploeg van Peter van der Waart de tweede overwinning dit seizoen, voor RCH de tweede nederlaag.

RCH had in de eerste helft niet veel, zeg maar niets in te brengen tegen HBC. De gastheren waren oppermachtig, vooral op het middenveld, waar Bas Aarts, Bart Griekspoor en Menno Grijsen domineerden. Dat leverde al na drie minuten de eerste kans op. Luke Vahle was echter (nog) niet scherp genoeg. Waarna de thuisploeg kans op kans kreeg om de score te openen. Opnieuw Vahle, Robin van de Linde, Menno Grijsen en Bas Aarts lieten de juweeltjes evenwel onbenut, zodat het bij rust nog steeds 0-0 stond. Dat kwam overigens ook doordat RCH in de eerste helft geen enkel schot richting HBC-goalie Bram Verhage afvuurde.

Zo links als links kan zijn
In de tweede helft werd RCH in eerste instantie iets brutaler. Mike van der Raad kreeg zelfs een kans om de score te openen, maar de foutloos keepende Bram Verhage wenste niet mee te werken. Daarna was het ‘business as usual’. HBC nam de regie weer in handen en kreeg na een uur loon naar werken. Luke Vahle scoorde met een schitterende omhaal de dik verdiende 1-0. Daarna was het wachten op de tweede treffer voor de thuisploeg. Tien minuten voor het einde was het zover. Na een vrije trap op rechts van Bas Aarts werd de bal weggekopt uit het strafschopgebied van RCH. Linksbuiten Eric Liefting van HBC, zo links als links kan zijn, kreeg de bal voor de rechtervoet. De uithaal was Milko Snijders te machtig: 2-0 en dat was ook de eindstand.