Awareness is trending topic bij HFC. Goede eerste helft tegen AFC en repeterende breuk na rust

HFC kent een goede voorbereiding maar moet nog wel wat puntjes op de i zetten. Tegen AFC leidde de club bij rust met 1-0.

Voor de rust kreeg HFC de complimenten na de hervatting was er defensief gebrek aan awareness. Een repeterende breuk. Want ook vorige week tegen Telstar dicteerde HFC bij vlagen het spel. En liep ze ook tegen een nederlaag aan. Nu werd het 1-3.

Castien

De bomen achter het doel van de AFC-keeper walsen door de lichte wind een slome wals. Tot Roy Castien mag aanleggen voor een vrije trap.

Het is Kenny Teijse, die voetballend slim is maar qua fysiek nog een stap moet zetten, die een overtreding maakt. Castien heeft een magische linker.

De rest van het gezin – pa en broertje- barsten ook van het talent, maar ze zijn stijf rechts. Gelukkig is de 24-jarige dé uitzondering. Hij legt aan. Het wordt windstil, alsof de bomen hun adem in houden.

De krul is goed in de hoek, de AFC-doelman stompt het leder net voor de doellijn het veld weer in. Maar HFC is alert en Wessel Boer opent de score. De bomen dansen de salsa in de wind.

Foto: Twitter Koninklijke HFC
Awareness

Tot vreugde van Gertjan Tamerus. Hij wil van HFC weer een geoliede machine maken. Grootste uitdaging het vergroten van awareness. ,,De spelers moeten zich bewustzijn waar ze zich bevinden in het veld en wat de mogelijkheden zijn als ze de bal krijgen en als we de bal verliezen.’’

Aanjager

Nu anticipeerde Boer op de vrije trap van Castien maar ook Jacob Noordmans was in de buurt. Boer was blij dat Jacob Noordmans weer van de partij was. ,,Hij is een verbindingsspeler en komt terug van een blessure. Hij is een coach in het veld en is een aanjager bij druk zetten.’’

Video

Om meer  controle te krijgen en om toeval en pech nog meer uit te sluiten, mailt Gertjan Tamerus zijn spelers videofragmenten van de voorgaande wedstrijd.

Ook nu werden er videobeelden gemaakt. Daarop was te zien dat de gelijkmaker van de gasten twee meter buitenspel was. Het gebeurde vlak na de rust.

Loopacties

Tamerus had Franklin Lewis als rechter wingback en Rydell Poepon, die nog op zoek is naar een BVO, als aanvaller voor Sietse Brandsma gebracht.

De spits had in het eerste bedrijf wat mogelijkheden gehad en baalde. ,,Ik maak mijn loopacties en krijg de bal vaak van Roy, toch lukte het niet om te scoren. We moeten er eens naar kijken. Of de bal is te hard of ik start te laat of …’’

Ruis

Gertjan Tamerus is gecharmeerd van Brandsma en kwam met het verhaal van de zender en de ontvanger. ,,Het positieve is dat er een kabel tussen die twee zit, er zit alleen nog wat ruis op.’’

Bewustzijn

Wederom valt het woord awareness. Wie awareness één- op-één vertaalt komt bij het woord bewustzijn. En daar draaide het ook om bij de tweede en derde treffer van de gasten. Een lange bal die achter de defensie viel.

Het had te maken met het verkeerd taxeren van de bal en de omgeving. ,,Die Ignacio is misschien nog niet topfit, maar hij zet mijn spelers wel zo van de bal af.”

Onderstaande video wordt veel gebruikt in managementtrainingen. Het gaat over focus, aandacht en afleiding.

 

Fit

Tamerus bouwt op zijn defensie, waarin hij ditmaal startte met Desevio Payne, aanvoerder Danny Hols, Wessel Boer, rechtsbener André Morgan links centraal en Vincent Volkert. Oscar Wilfert liep met een gezicht als een oorwurm over het sportpark. ,,Ik ben fit en mis nog wat ritme. Ik baal ervan.’’

Multifunctioneel

Morgan zat na afloop stuk. ,,Twee keer negentig minuten in een week.” De 27-jarige verdediger geeft aan op vier posities in de defensie te kunnen spelen. ,,Het maakt mij niet uit. Ik heb vier jaar in Engeland gespeeld bij Wimbledon en daar vonden ze me te technisch en te soft. Hier ben ik juist een van de harde verdedigers. Ik ben rechts maar speel net zo makkelijk op links.”

Goals

Raily Ignacio scoorde tweemaal voor de gasten. En Koen Wesdorp nam de derde goal voor zijn rekening. ,,Je kan wel zien dat AFC 22 spelers heeft die tweede divisiewaardig zijn’’, stelde Tamerus na afloop.

Daar zat een kern van waarheid in. Vaak gebruiken trainers het compliment voor de opponent echter ook om niet in de spiegel te hoeven kijken. Als afleidingsmanoevre. Zo niet Tamerus.

Verantwoordelijkheid

In het 5-3-2-systeem is het nakomen van afspraken één van de voornaamste kernwaarden. De trainer hecht aan openheid en verantwoordelijkheid nemen. Hij waardeert het als spelers voor de training aangeven dat ze pijntjes hebben, dan kan er rekening meegehouden worden.

Nu zag hij Danny Hols naar de kant komen om te zeggen dat hij bij de tegengoal een taxatiefout had gemaakt. ,,Danny Hols is een super strijder. Ik ben blij dat hij er weer bij is. Hij geeft altijd 110 procent, in zijn houding is hij een voorbeeld voor velen. Net zoals André Morgan. Maar ook hij moet bij de les blijven.’’

Huiswerk

Met deze wijze lessen werkt HFC toe naar de volgende oefenduels voordat op 21 augustus het uitduel bij Noordwijk wacht. HFC treft nog Jong Volendam, Jong Sparta en RKVV Velsen.

Positief deze zaterdag waren de 45 minuten die Desevio Payne maakte.

Smetje was het al na tien minuten uitvallen van keeper Mitchel Michaelis. Hij werd vervangen door Richard de Groot

Tekst: Peter Brink

Foto: Pim Hols

NB Bij het artikel is een video geplaatst met een aandachtstest. Inattentional blindness wordt dit fenomeen in de video genoemd, of ‘onaandachtigheidsblindheid’.

Richten we onze aandacht op het een, dan zien we iets anders over het hoofd. Waarschijnlijk denk je: nou, maar ík zou die gorilla wel zien.

Ook deze overtuiging hoort bij deze illusie: we missen een heleboel, maar kunnen ons dat nauwelijks voorstellen. Het onderzoek is vele keren herhaald, met geld in bomen en clowns op eenwielers, maar niemand blijkt immuun.