Ap: “Een kampioenschap kan je niet kopen.”

Veel voetballiefhebbers kijken uit naar aanstaande zaterdag. Dat gaan alle competities weer van start. Ap Ras is zo’n liefhebber, maar wel één met een scherpe en kritische blik. We hebben Ap vier clubs of competities voorgelegd en gevraagd naar zijn verwachtingen.

ViH: Ap, gaat het dak er weer af bij Telstar?
Ap: Ik hoop dat ze de prestatie van vorig jaar gaan evenaren, alleen vrees ik dat het niet gaat lukken. Ik denk dat Telstar iets te hoog grijpt, ze streven namelijk iets na omdat ze willen promoveren. Nogmaals, ik hoop dat ze vorig seizoen zullen evenaren, maar ik zie niet gebeuren dat ze een periodetitel pakken.

ViH: Martin Haar zorgt voor een frisse wind bij Velsen. Een goede zaak?
Ap: Vorig seizoen was een drama. Met de spelers die ze hadden, hadden ze hoger moeten eindigen. De chemie met Ton Pronk was op. Nu met Martin Haar weet ik dat de club weer voetbal gaat ademen en verwacht ik ze toch wel aan de bovenkant van de linker rij. Haar is vreselijk slim en dat gaat Velsen punten opleveren.

ViH: Schoten is als nummer vier van de derde klasse gepromoveerd naar de tweede klasse. En nu? 
Ap: Ik verwacht niet dat ze hoog zullen eindigen, maar aan de andere kant kunnen ze ons verrassen. Tom Jacob heeft een spelersgroep die naar mijn mening niet tweede klasse waardig is. Ik vraag me af of hij genoeg uit de groep weet te krijgen om de tweede klasse te overleven.

ViH: En dan jouw specialiteit, de zaterdag derde klasse. Hoe gaan IJmuiden en Stormvogels presteren?
Ap: IJmuiden is kwalitatief verbeterd. Maar ik verwacht niet dat ze heel hoog meedraaien, gelet op de andere ploegen die daar inzitten. Of IJmuiden de plaats van vorig jaar weet te evenaren betwijfel ik, maar aan de andere kant loopt er veel kwaliteit rond. Uiteindelijk verwacht ik ze wel in de linker rij.

Stormvogels moet eigenlijk promoveren, gelet op de sponsors die ze hebben en de ambitie die ze uitspreken. Vorig jaar is het de club niet gelukt en ik ben bang dat het dit jaar ook niet gaat lukken. Er zal veel druk op de groep staan. Zolang de resultaten goed zijn, zal alles rustig blijven. Maar zit het tegen, dan ben ik benieuwd naar de slimheid van de groep. Een kampioenschap kan je niet kopen. Er lopen goede voetballers rond, maar er moet uiteindelijk een team staan. Ik denk dat ze te graag willen, de druk te groot zal zijn.

Foto: Ap Ras