Anthony Correia vertrekt met oog op de toekomst bij IJmuiden

Aan het einde van dit seizoen scheiden de wegen van VV IJmuiden en Anthony Correia. De 36-jarige hoofdtrainer wil zich op een hoger niveau ontwikkelen en vindt het nu de tijd om die stap te maken. Onder zijn leiding haalde de zaterdag derdeklasser vorig seizoen de nacompetitie, maar lukte het niet te promoveren.

“Als ik ooit de cursus Coach Betaald Voetbal (UEFA PRO, red.) wil doen, en dat is zeker mijn ambitie voor de toekomst, dan moet ik een club gaan trainen die uitkomt in de eerste klasse of hoger,” vertelt Correia. “Dat zijn de toelatingseisen van de KNVB. Het assistent-trainerschap bij Telstar weegt niet zo zwaar als het bij een club op eigen benen staan als hoofdtrainer.” De cursus begint in 2019 en dan twee jaar later opnieuw, dus is het voor hem nu tijd om de stap omhoog te gaan maken.

“De ambitie van IJmuiden is niet om binnen twee jaar in de eerste klasse te spelen,” legt hij met een knipoog uit. “Dus hoe leuk ik het ook vind, het is nu de tijd om dat los te laten en op zoek te gaan naar iets anders.” Dat de spoeling van dat ‘anders’ op niveau in de regio dun bezaaid is, weet de oud-prof van Telstar. “Het liefst wil ik werken bij een club uit het zaterdagvoetbal. De opties zijn dan inderdaad karig, dus dan zal je bijvoorbeeld richting het Amsterdamse moeten. Maar komt er een hele mooie zondagclub voorbij, wie ben ik dan om daar nee te zeggen?”

Onder Correia heeft IJmuiden een flinke gedaanteverandering ondergaan. Waar het eerst streed tegen degradatie, is zijn ploeg gegroeid tot een goede subtopper. In het eerste seizoen liep hij deelname aan de nacompetitie op een punt mis, maar vorig seizoen werd het deelnameticket wel gegrepen. Promoveren lukte niet. Dit jaar moet ook de nacompetitie worden behaald. “We voetballen beter dan de vorige seizoenen en moeten nu vaker het spel maken. Alleen doordat je niet scoort laat je geregeld punten liggen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit in de tweede seizoenshelft gaat goedkomen.”

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag derde klasse vind je op onze competitiepagina.

Tekst: Martijn Prinsen
Foto: Archief Voetbal in Haarlem