Zondag 4e klasse D

Alliance ’22 en Schoten figureren in toneelstuk arbiter

De topper in de vierde klasse D tussen Alliance ’22 en Schoten is geëindigd in een 3-3 gelijkspel. Gezien het spelbeeld terecht, maar de manier waarop het gelijke stand ontstond was zeer vreemd. De arbiter van dienst kon de wedstrijd niet aan en floot zijn eigen wedstrijd. Dit tot woede van Schoten, dat de koppositie nu kwijt is.

De wedstrijd begon matig. Door de spanning wilde of kon het duel niet ontbranden. Op een kans voor de thuisploeg via Duko de Vries na gebeurde er het eerste uur niet veel. Joey Blom haalde echter zijn kopbal vlak voor de doellijn weg. De wedstrijd speelde zich grotendeels rond de middellijn af en de twee teams konden elkaar niet echt pijn doen.

Alliance '22 - Voetbal in Haarlem
Nelson van der Poll aan de bal namens Alliance ’22.

Na een uur spelen besloot Lennaert Stuur de wedstrijd open te breken. Met een volley zette hij Schoten op een 0-1 voorsprong. Direct gevolgd door de 1-1 van Duko de Vries. De spits van Alliance ’22 kopte knap raak. Met nog twintig minuten te gaan, maakte de toeschouwers zich op voor een spannende slotfase.

Alliance ’22 had de veldbezetting goed voor elkaar en vooral op het middenveld was het sterk. Trainer Gidon Reinders Folmer baalde dan ook enorm toen zijn ploeg weer op achterstand kwam. Lennaert Stuur was voor de tweede keer de maker van het doelpunt. Een fikse blunder van de doelman van de thuisploeg ging hieraan vooraf. Toen Sjoerd Auwerda een solo schitterend afrondde en de 1-3 op het scorebord zette, leek de wedstrijd gespeeld.

Ondertussen werden de beslissingen van scheidsrechter Van Ham steeds vreemder. Inworpen werden aan de verkeerde kleur toegewezen en voordeelsituaties werden eerst goed afgewacht en daarna alsnog om onbegrijpelijke redenen afgefloten. Dit gebeurde bij zowel de thuisploeg als bij de bezoekers. Schoten-trainer Jasper Ketting werd achter de hekken gestuurd na het geven van commentaar. Het viel op dat de arbiter regelmatig een seconde of tien van de bal wegliep zonder te kijken naar wat er gebeurde. Het leek de man allemaal veel te snel te gaan. Alliance ’22-verdediger Wouter Schenk maakte hier uitstekend gebruik van en gaf twee minuten voor tijd de doelman van de bezoekers een duw en scoorde de 2-3. Na de wedstrijd gaf Schenk aan dat zijn doelpunt nooit goedgekeurd had mogen worden.

De scheidsrechter negeerde bij het doelpunt het vlagsignaal van zijn assistent aan Schoten-zijde, maar maakte het nog bonter. De aanvoerder van Schoten kreeg te horen van zo’n tien meter afstand dat wanneer hij nog een stap dichterbij de arbiter kwam hij op de bon geslingerd zou worden. “En dat lekkere gele randje hier is dan voor jou,” zei Van Ham terwijl hij naar zijn borstzak wees. Bij de immer rustige Nick van der Zwaan droop de onmacht er vanaf.

Alliance ’22 ging vol op jacht naar de gelijkmaker. In de 98e minuut nam Chris Beck een vrije trap op zijn eigen helft. Tot ieders grote verbazing vloog de bal over de doelman van Schoten en belandde in het net, 3-3. Terwijl de thuisploeg nog feest vierde, floot de scheidsrechter af. De frustraties over de beslissingen en de erg lange blessuretijd zaten bij Schoten zo hoog, dat de scheidsrechter zich genoodzaakt voelde nog rode kaarten uit te delen aan mensen waar hij dit helemaal niet aan kon doen. Ook aan personen die hem wilde helpen. Hij was het spoor bijster.

Beide teams zetten de nodige vraagtekens bij het optreden van Van Ham. Het is niet de eerste keer dat de scheidsrechter van zich doet spreken in deze klasse. Op 5 oktober 2014 liet de leidsman geheel onnodig Onze Gezellen – SVIJ ontsporen. Daarnaast kan een vraagteken worden gezet bij zijn aanstelling. Waar voor Schoten – HBC een arbitraal trio werd aangewezen, kwam de bond voor deze kraker met een man die al op een zekere leeftijd is.

Na het gelijkspel ziet Schoten dat het de koppositie kwijt is aan HBC. Alliance ’22 komt op gelijke hoogte met Velsenoord, maar blijft vierde. In de stand om de derde periode gaat Schoten aan de leiding, maar volgt Alliance ’22 als tweede. Schoten heeft al een periodetitel op zak.

Alle uitslagen, de stand en het resterende programma in de vierde klasse D vind je op onze klassenpagina.